ShaFoLo – FAQ Bahasa

  • Apa itu ShaFoLo?

ShaFoLo – Share Food Love! ShaFoLo adalah aplikasi yang membolehkan penggunanya berkongsi makanan mereka secara percuma atau menjualnya! Dengan paparan peta interaktif, pengguna dapat melihat makanan apa yang terdapat di kejiranan mereka, bukan sahaja restoran yang dikomersialkan, tetapi juga makanan buatan sendiri yang disiapkan oleh suri rumah tangga! Kongsikanlah makanan-makanan anda  kepada jiran-jiran anda dengan ShaFoLo !

 

  • Bagaimana saya berkongsi / menjual makanan?

Daftar, sahkan nombor telefon, dan masukkan maklumat bank anda. Kami memerlukan maklumat sebenar supaya dapat memindahkan pendapatan anda kepada anda. Klik pada “Sell Now” di skrin utama, dan ikuti langkah demi langkah panduan untuk menjual, wow! Anda telah bersedia!

Tip: Pastikan anda menggunakan gambar yang menarik dan penerangan yang tepat untuk makanan anda!

  • Bagaimana saya membeli makanan?

Menapis makanan untuk melihat jenis-jenis makanan yang ada di sekitar anda. Sesetengah penjual akan menyediakan perkhidmatan penghantaran, sementara sesetengah anda perlu mengambilnya sendiri. Anda boleh memilih sama ada “Self pick-up(Pengambilan Diri)” atau “Delivery(Penghantaran)” di bahagian skrin utama untuk menyaring pilihan anda.

 

Perhatikan bahawa sesetengah pengguna akan berkongsi makanan percuma, yang bermaksud untuk makanan-makanan tersebut, anda tidak perlu membayar.
Klik pada ikon makanan, tambah ke cart, teruskan jika anda ingin membeli lebih banyak makanan dari pengguna, selepas itu pergi ke “My Cart”, edit bilangan dan kirim pesanan.
Tunggu penjual bertindak balas, dan jika penjual tidak menjawab dalam masa 5 minit, pesanan itu akan dianggap tidak diterima dan anda perlu mencari makanan lain.
Penjual akan menjawab dengan masa persediaan dan memberitahu anda bila anda boleh mendapatkan(menerima) makanan anda. Satu pengesahan akhir dari anda dengan membayar makanan, dan anda telah sedia. Jangan bimbang; di sini adalah video untuk menunjukkan anda bagaimana ia berfungsi: https://bit.ly/2MQUEE1 

  • Adakah sebarang caj ataupun yuran untuk membeli dan menjual makanan?

Aplikasi ini bebas untuk digunakan, penjual tidak perlu membayar apa-apa untuk menyenaraikan makanan mereka dengan ShaFoLo.
Penjual(Seller): Pada peringkat pelancaran ini, tiada caj penjualan.

Pembeli(Buyer): Yuran admin sebanyak RM0.60 per transaksi dicajkan atas pembeli, caj ini untuk admin kami.

  • Bagaimana untuk menyelesaikan transaksi?

Apabila penjual menghantar makanan, atau pembeli mengutipnya, penjual diperlukan untuk mengimbas Kod QR pembeli untuk menyelesaikan transaksi. Pengguna boleh mencari Kod QR di bawah MY QR Code dalam menu atau dalam Active Order, di bawah My Cart. Ini untuk memastikan makanan yang betul, dan pengguna yang betul sepadan dengan satu sama lain. Harap diingatkan untuk melakukan langkah ini , kalau tidak, transaksi tidak akan dikirakan sebagai lengkap. Penjual tidak akan mendapat pendapatan jika Kod QR tidak sepadan.

  • Bagaimana jika saya ingin membuar aduan?

Anda boleh melaporkan sebarang masalah kepada kami melalui laporan butang masalah dalam menu utama(Report Problem). Sila cetakkan skrin atau mengambil gambar sebagai bukti kepada kami. Perkhidmatan pelanggan kami akan kembali kepada anda dalam masa 24 jam(masa berkarja). Biarpun masalah mempertikaikan kualiti makanan, sikap pembeli atau penjual buruk, atau perselisihan harga, kita akan bertindak secara adil dan rasional terhadap semua pihak.

  • Bagaimanakah saya membatalkan pesanan dan adakah saya akan dikenakan sebarang caj?

Pembeli: membatalkan pesanan pada bila-bila masa dengan menekan perintah batal(Cancel Order) dalam “Active Order – My Cart”. Sila ambil perhatian bahawa sebaik sahaja pembeli membayar, tiada sebarang bayaran balik jika pembeli membatalkan pesanan, kecuali terdapat pertikaian. Ini adalah wajar untuk penjual, kerana sebaik sahaja bayaran dilakukan oleh pembeli, mereka segera menyediakan makanan tersebut.

Penjual: membatalkan pesanan pada bila-bila masa dengan menekan perintah batal dalam “Active Order – My Received Order”. Walau bagaimanapun, jika penjual telah mengakui dan pembeli telah membayar, sebarang pembatalan, yuran transaksi akan dikenakan ke akaun penjual.

 

  • Bilakah saya akan mendapat pendapatan saya(Penjual)?

Untuk penjual, kami akan jumlahkan dan melakukan pembayaran untuk anda setiap minggu, (satu minggu mulai hari Isnin 12:01 pagi dan berakhir pada hari Ahad 11:59 malam). Setelah pengesahan daripada jabatan perakaunan kami, kami akan memuktamadkan dan memindahkan wang tersebut ke akaun anda, selewat-lewatnya pada hari Rabu berikutnya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *